TVŮRCE FILMU "RUŽOVÉ SNY" - DUŠAN HANÁK

Dušan Hanák 1

DUŠAN HANÁK * nar. 27.4.1938 Bratislava, Československo

Dušan Hanák

 Dušan Hanák 7

* nar. 27.4.1938

Bratislava, Československo

Natočil několik dokumentárních filmů, z nichž bývají podnes nejvíce oceňovány Obrazy starého sveta (1972), poetický pohled na zanikání venkova a tradičních kulturních hodnot na Slovensku. Dokumentaristické postupy uplatňuje také ve své početné hrané tvorbě, kde debutoval psychologicko-společenským dramatem 322 (1969), studií muže středního věku umírajícího na rakovinu. Proslulost si získal lyrickým obrazem lásky dvou mladých lidí na slovenském venkově Ružové sny (1976), v němž se prolíná dokumentaristický a poetický přístup.

Režijní filmografie:

1990 Súkromné životy

1985 Tichá radosť

1981 Miesto medzi ľuďmi (TV film)

1980 Ja milujem, ty miluješ

1977 Doktor Jorge (TV film)

1976 Ružové sny

1974 Let modrého vtáka (TV film)

1972 Deň radosti (TV film)

1969 322

1966 Impresia (TV film)

1965 Artisti

Výzva do ticha

1963 Alcron (studentský film)

oooo O oooo

Po maturitě pracoval jako technický úředník a po vojenské prezenční službě v dolech ostravsko-karvinského revíru. V letech 1960-1965 studoval na pražské FAMU režii u Bořivoje Zemana. Od roku 1965 pracoval v Štúdiu krátkých filmov, v letech 1968-91 v Štúdiu hraných filmů v Bratislavě. Od roku 1991 pracuje jako filmový pedagog (v roce 1993 byl jmenován docentem). Jeho krátké snímky i pět celovečerních hraných filmů získaly mnohá ocenění doma i v zahraničí. Patří k nejvýznamnějším a nejznámějším slovenským režisérům. Ve své sociologicky laděné tvorbě, vyznačující se zejména autentickým přístupem k člověku, vždy akcentoval morální hodnoty. Proto se také často dostával do sporu s komunistickou mocí (např. snímky 322, Obrazy starého sveta a Ja milujem, ty miluješ byly jistou dobu zakázané).

Životopis (biografie) /

 Informace:z Projektu 100 1999

Jeden z nejvýznamnějších slovenských režisérů pracoval nejprve jako technický úředník a jako horník. V roce 1965 absolvoval režii na pražské FAMU u Bořivoje Zemana. Během svého studia natočil dva dokumenty podle vlastních scénářů (Zádumčivosť a Šest otázek pro Jana Wericha ). V letech 1964-1991 působil jako režisér a scenárista ve Slovenské filmové tvorbě v Bratislavě. Od roku 1991 pracuje jako filmový pedagog (o dva roky později byl jmenován docentem). Natočil řadu oceněných dokumentů (nejvýznamnější z nich je snímek o zanikání slovenského venkova Obrazy starého sveta z roku 1972, který byl inspirován fotografiemi M. Martinčeka, a o dva roky mladší film Let modrého vtáka, věnovaný tvorbě malíře Z. Palagyuya) a pět

hraných celovečerních titulů (v roce 1969 debutoval snímkem 322 , vyprávějícím o muži, umírajícím na rakovinu). I v nich uplatňuje svoji osobitou poetiku a zároveň do nich přenáší i určité dokumentaristické prvky (např. práce s neherci). Jeho sociologicky laděná a autenticky působící tvorba, zdůrazňující morální hodnoty, se velmi často dostávala do sporu s komunistickou mocí. Například jeho tragikomický snímek Ja milujem, ty miluješ (1980) mohl být do kin uveden až po devíti letech od svého vzniku. Jeho poslední celovečerní snímek,

dokument Papírové hlavy (1995), je mrazivým svědectvím o novodobých dějinách československého státu posledních padesáti let. Nahlíží na nejrůznější formy porušování lidských práv a "zároveň je ""úvahou o tiché mravní síle a vývoji vztahu občana "s totalitní mocí""."

Filmografie

(u krátkých filmů téměř vždy i námět a scénář):

"1963: školní f. Alcron; dok. f. Zádumčivosť; škol. f. Šest "otázek pro Jana Wericha; dok. f. Artisté * 1965: absolventský kr. f. Učenie (Cena poroty na 12. DKF Oberhausen 1966); dok. filmy Výzva do ticha (Čestné uznaní v kategorii dokumentárních filmů na 7. ročníku MF dokumentárních a experimentálních filmů Montevideo 1966, Čestné uznaní na 3. Arsfilm Kroměříž 1966, "Čestný diplom MFF KF Tours 1966); Metamorfózy (TV); Analógie (Čestné uznaní 3. Arsfilm Kroměříž 1966) * 1966: Prišiel k nám "Old Shatterhand; Impresia (TV - Čestné uznaní 4. Arsfilm Kroměříž 1967) * 1967: Omša (čestný diplom MFF KF Tours 1968, "Cena Bienále mladého umění Paříž 1969); Variácie k ľudu; Sonáta alebo Hľadanie šťastného čísla (TV) * 1969: celovečerní hraný "debut 322 (+ sc.; Velká cena ex aequo na 18. MFF v Mannheimu 1969, Zlatý klinec v kategorii trezorových a zakázaných filmů "na Dňoch českého a slovenského filmu, Bratislava 1991); Návraty za šťastím (spol. r. Vlado Kubenko) * 1970: kr. f. Lili Marlen (spol. r. Peter Mihálik) * 1971: Zanechať stopu (TV – Hlavní "cena Arsfilm Kroměříž 1971) * 1972: Deň radosti (TV); Obrazy "starého sveta (+ nám. A sc.; řada cen, mj. Velká cena Etnofilmu "Čadca 1988, Cena Pal'a Bielika za réžiu 1988; Grand Prix, Cena

publika, Cena poroty mladých, Čestné uznání ekumenické poroty "MF dokumentárních filmů Nyon 1988; Cena FIPRECSI, Cena FICC, Cena Svazu filmových a televizních pracovníků MF dokumentárních "filmů Lipsko 1988; Hlavní cena na 4. MF dokumentárních filmů Mnichov 1989; Alcanova cena za nejlepší dokumentární film MF nového filmu a videa Montreal 1990, Cena Sdružení losangeleských filmových kritiků 1990, Zvláštní uznání dokumentární poroty Felix 1989) * 1974: dok. f. Let modrého vtáka (TV - Hlavní cena Arsfilm Kroměříž 1974) * 1976: Ružové sny (Cena diváků na FČSF Bratislava 1977, Zvláštní uznání poroty na 6. MFF Teherán 1977, Cena čs. filmové kritiky, Grand "Pria na 2. MFF v Allés 1980) * 1977: Doktor Jorge (TV inscenace; + "sc.) * 1980: Ja milujem, ty miluješ (+ nám.; Stříbrný medvěd za režii na 39. MFF v Západním Berlíně 1989, Grand Prix na 17. MFF ve Štrasburku) * 1981: dok. f. Miesto medzi ľuďmi (TV) * 1983:

Husia koža (TV) * 1985: Tichá radosť (+ spol. nám. a sc.; Grand Prix na 29. MF autorských filmů v San Remu 1986, Cena čs. filmové kritiky) * 1990: Súkromné životy (Zvláštní cena poroty na 19. MFF ve Štrasburku) * 1995: Papírové hlavy (Papierové hlavy - Zvláštní cena poroty soutěže dok. filmů ex aequo na 31. MFF v Karlových Varech, Cena Petra Mihálika na 2. MFF filmových klubů v Banské Bystrici 1996).

oooo O oooo

 DUŠAN HANÁK

se narodil 27.4. 1938 v Bratislavě, Slovensko, ČSR. Po maturitě pracoval jako technický úředník a po vojenské

prezenční službě v dolech ostravsko-karvinského revíru. V letech 1960-1965 studoval na pražské FAMU režii u Bořivoje Zemana. Od roku 1965 pracoval v Štúdiu krátkých filmov, v letech 1968-91 v Štúdiu hraných filmů v Bratislavě. Od roku 1991 pracuje jako filmový pedagog (v roce 1993 byl jmenován docentem). Jeho krátké snímky i pět celovečerních hraných filmů získaly mnohá ocenění doma i v zahraničí. Patří k nejvýznamnějším a nejznámějším slovenským režisérům. Ve své sociologicky laděné tvorbě, vyznačující se zejména autentickým přístupem k člověku, vždy akcentoval morální hodnoty. Proto se také často dostával do sporu s komunistickou mocí (např. snímky 322, Obrazy strého sveta a Ja milujem, ty miluješ byly jistou dobu zakázané).

Autor/Zdroj: /Sber

oooo O oooo

1965 Filmová a televízna fakulta AMU, Praha

životopis

Dušan Hanák nakrútil 20 krátkych filmov, ktoré boli ocenené v Oberhausene, Montevideu, Paríži a na mnohých festivaloch.

Celovečerné filmy začal nakrúcať po sovietskej okupácii Československa, pričom viaceré boli zakázané. Napriek nežičlivosti obdobia, v ktorom tvoril, získal mnoho zahraničných ocenení. Hneď jeho prvý celovečerný hraný film 322 z roku 1969 získal cenu Grand Prix na 19. Medzinárodnom filmovom festivale v Mannheime. K ďalším oceneniam patrí Zlatý sestercius na MFF v Nyone, Grand Prix v Mníchove, Grand Prix na 2. MFF v Alés , Alcan Prize v Montreali, Cena Don Quijote, Cena Asociácie losangeleských filmových kritikov za najlepší dokumentárny film, ceny na 29. MFF autorských filmov v San Reme, Cena československej filmovej kritiky, Zvláštna cena poroty na MFF v Strassbourgu, cena Golden Spire v súťaži Golden Gate Award na 40. MFF San Francisco, Run-up Price na 6. MFF v Yamagate a ďalšie ceny a uznania.

Retrospektívy jeho filmov sa konali v San Reme, La Rochelle, Châteauroux, Paríži, Berlíne, Lipsku, Chicagu, v Múzeu moderného umenia v New Yorku a v mnohých amerických mestách a univerzitách.

K najúspešnejším filmom patria Ružové sny z roku 1976, snímka Ja milujem, ty miluješ (1980) či Tichá radosť z roku 1985. Na domácej scéne bol Dušan Hanák ocenený výročnou cenou Slovenského filmového zväzu, cenou Igric '96 za pôvodnú slovenskú audiovizuálnu tvorbu, Trilobit (1996) za film Papierové hlavy. V roku 1988 bol ocenený Cenou Paľa Bielika za réžiu diela Obrazy starého sveta. V roku 2006 získal cenu Zlatá Kamera na filmovom festivale Artfilm.

V roku 1999 vydal Dušan Hanák knižnú publikáciu vlastných záznamov a fotografií s názvom Slepec a nahá slečna.

Pôsobenie:

profesor na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU, Bratislava

Ocenenia:

2007 Kryštáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii (udelený na medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary)

2006 Cena Zlatá kamera na Art filme v Trenčianskych Tepliciach

2006 Cena za celoživotné dielo Award to the Career na medzinárodnom festivale umeleckých filmov v talianskom Bergame

1997 Cena Kristián za najpozoruhodnejší audiovizuálny čin roku 1996 v oblasti dokumentárnej tvorby; Papierové hlavy; 4. Febiofest 1997

1996 Trilobit 1996; TRILOBIT – Výročné ceny českého filmového a televizního svazu – FITES 1996

1996 Igric 1996; Papierové hlavy; IGRIC – Výročné ceny SFZ, ÚSTT a Literárneho fondu SR 1996

1991 Cena za vynikajúci výkon vo filmovom umení, Denver

1991 Prémia SLF; Súkromné životy

1990 Hlavná cena - Zlatý klinec v kategórii trezorových filmov (s filmami Ja milujem, ty miluješ, Obrazy starého sveta, 322), Dni českého a slovenského filmu, Bratislava 1990

1990 Druhá osobitná cena za film Obrazy starého sveta (spolu s filmami Omša a Prišiel k nám Old Shatterhand); Obrazy starého sveta; Dni českého a slovenského filmu, Bratislava 1990

1989 Strieborný medveď za najlepšiu réžiu (Ja milujem, ty miluješ); MFF Berlín 1989

1988 Cena Paľa Bielika (cena ZSDU a SLF) za rok 1988 za réžiu (udelená v r. 1989 Obrazy starého sveta)

1978 Cena ZSDU a SLF za najlepší film roku 1978 (Ružové sny)

1969 Grand Prix; 322; 19. MFF v Mannheime

oooo O oooo

Dušan Hanák

Dušan Hanák 1

Dušan Hanák 1

 
Dušan Hanák 2

Dušan Hanák 2

 
Dušan Hanák 3

Dušan Hanák 3

 
Dušan Hanák 4

Dušan Hanák 4

 
Dušan Hanák 5

Dušan Hanák 5

 
Dušan Hanák 7

Dušan Hanák 7

 
Dušan Hanák 6

Dušan Hanák 6

 
 
Vytvořeno 13.5.2011 16:00:08 | přečteno 3780x | kino
load